I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på hva dette nye fenomenet er, og hvorfor dette kan bli et av tiårets sensasjoner.
Dette er en helt ny sosial plattform, som kun baseres på lyd. Bilder, likes og delinger, er byttet ut med samtaler og formidling via stemmebruk.
Akkurat i skrivende stund, er dette en betaversjon som kun er tilgjengelig for iphonebrukere (iOS). Sitter du på en android-telefon, bør du nok smøre deg med litt tålmodighet. Selv om folkene bak Clubhouse har sagt at android-versjon er på vei, har de nå nylig bedt potensielle applikasjonsprogrammerere om å melde seg. Dette tyder på at vi fortsatt er et stykke unna. Så til alle iphone-haters, you are not allowed!
Invites only
Foreløpig er det også såkalt invites-only mentalitet. Det betyr at du må stå «lista» for å slippe inn i klubbhuset. Dette virker nok mer ekslusivt enn det er i realiteten. Dersom du laster ned appen kan du registrere deg med telefonnummer. Hvis en av dine kontakter allerede er på Clubhouse, vil de få et varsel, og kan slippe deg inn.
Jeg har sluppet inn flere fra min kontaktliste allerede. Sliter du med å få invitasjon, kan du bare sende meg en sms så skal jeg slippe deg inn i det gode selskap:)
Appen er vanvittig brukervennlig , og prinsippet er enkelt. Faktisk så enkelt at selv pensjonerte journalister og TV-personligheter herjer aktivt inne på appen allerede. Så hvis du tror dette er nok en app for kidsa som krever vanvittig teknisk forståelse, tro om igjen.
Faktisk er mitt inntrykk at det er like mange voksne som unge her inne.
Hva går det ut på?
Du skaper raskt din egen profil. Fyll ut dine interesser, velge profilbilde og skrive en bio (beskrivelse) av deg som person.
Clubhouse er inndelt i såkalte rom der folk sitter å snakker om ALT mulig. I et rom kan temaet være digitalisering. I et annet rom kan det være matoppskrifter, eller bare fjas om livet generelt. Folk snakker om de rareste ting for å slå ihjel tid.
Apropos tid, det kommer du garantert til å bruke her inne. Har du først blitt hekta på Clubhouse, går timene fort, veldig fort. Dersom du havner inn i et interessant rom, vil minutter blir til timer. Derfor kan det være greit å ha litt selvdisiplin i starten så du ikke risikerer kone og barn.
Men tilbake til hva Clubhouse er. Jeg fikk nylig et spørsmål der jeg skulle oppsummere appen i én setning. Jeg sa følgende:
Clubhouse er som en podcast eller et radioprogram, der du enten bare er lytter, deltager, programleder eller alt på èn gang. Det er dette som er så fascinerende med Clubhouse. Du kan sitte å diskutere fotball i et rom, og plutselig kommer Davy Wathne og Jan Åge Fjørtoft inn i rommet for å diskutere med deg.
En viktig ting å merke seg i starten, er å følge så mange som mulig av personer som deler dine interesser. Det er foreløpig kun via andre du får tilgang til samtalerom. Så dersom du er litt forsiktig med «follow»-knappen i starten, kan de første dagene på Clubhouse bli ganske ensom.
På bakgrunn av dine interesser og hvilke personer du følger, får du opp forslag til rom som kan interessere deg. Dette kan sammenlignes med en slags «gang» der du kan bla deg nedover og utforske diverse rom både nasjonalt og internasjonalt. Straks du finner et rom med et interessant tema, kan du enkelt gå inn og delta i samtalen.
Hvordan starte ditt eget rom
Du kan når som helst opprette ditt eget rom, og invitere venner og dine følgere til å delta aktivt i praten. De som allerede er i rommet kan også invitere sine venner og dette bidrar til at enkelte rom plutselig blir store med flere hundre eller deltagere.
Når du går inn i et rom som andre har startet, blir du automatisk en del av publikum. Ved å rekke opp hånden kan du bli plassert på «scenen» og får muligheten til å delta aktivt i samtalen i rommet. Moderatoren er selve administratoren i rommet, og bestemmer hvilke som får komme på scenen, har muligheten til å kaste ut deltagere fra rommet og avslutte rommet. Dersom du oppretter et rom blir du automatisk moderator, og du har også muligheten til å gi flere i rommet moderator-rolle. Et rom kan dermed ha flere moderatorer.
Hvordan starte din egen klubb?
I tillegg til masse ulike rom, finnes det også ulike klubber. Forskjellen på et rom og en klubb, er at rommet er der selve samtalen skjer, mens klubben er selve arrangøren av rommet. Når det er sagt kan du fint oppprette rom, uten å ha en klubb.
Det finnes mange forskjellige klubber på Clubhouse med ulike formål. Hensikten med disse klubbene er at dersom du blir medlem, får du varsel hver gang et rom blir opprettet innenfor denne klubben. Ofte er også rommene som de ulike klubbene arrangerer, mer rettet mot temaet som klubben står for.
For eksempel er det en norsk klubb (for øvrig den eneste norske klubben pr dags dato) som heter Markedsføring Norge. Her opprettes det jevnlige rom som omhandler markedsføring, nettverksbygging og lignende.
Dersom du ønsker å starte din egen klubb, må du sende en forespørsel direkte til utviklerne bak Clubhouse. Dette gjør du ved å gå inn på FAQ-seksjonen inne på appen og følger prosedyren der.
Vit at for at din klubb skal kunne bli opprettet, må du ha arrangert noen rom i forkant, slik at Clubhouse ser at du er en aktiv person inne på plattformen. Dessuten må du smøre deg med litt tålmodighet, ettersom alle søknadene om å opprette en klubb blir behandlet manuelt.
Clubhouse jobber for øvrig med å gjøre det enklere å etablere klubber etterhvert, så her kommer det garantert muligheter.
Døgnflue eller en hit?
Så, er Clubhouse kommet for å bli eller snakker vi her om en klassisk døgnflue? Det selvforklarende svaret er; «det vil tiden vise». Når det kommer til min spådom tror jeg Clubhouse vil bli en av dette tiårets største sensasjoner. Allerede har ca 8 millioner brukere (pr 17.02.21) tatt steget inne i klubbhuset, og stadig flere kaster seg på.
Timingen for appen kunne ikke vært bedre med tanke på at vi i skrivende stund befinner oss midt i en pandemi, der vi knapt kan møte andre mennesker. Midt i all elendigheten med smittevern og hjemmekontor, kommer et friskt pust av en plattform, som gir deg muligheten til å bli kjent med masse nye og spennende mennesker på en morsom og smittevennlig måte.
Etter å ha vært medlem og aktiv Clubhouse-bruker en liten stund, ser jeg allerede hvilket fantastisk potensiale denne appen har. Her snakker vi nettverksbygging, foredrag, og møtevirksomhet der både jobb og privat kan være interessante samtaleemner.
Utviklerne bak Clubhouse har nylig meddelt at de også jobber med såkalte «in-app» betalingsløsninger. Det vil si at brukere kan betale penger for å lytte eller delta i utvalgte rom.
Tatt i betraktning av Clubhouse fortsatt er i betaversjon og helt fersk, kommer det garantert nye funksjoner som gir plattformen enda flere muligheter til å skape verdi.
Helt tilslutt…
Clubhouse er en flittig bruker av emojis for de ulike funksjonene. Dersom du allerede har tatt steget inne men er litt usikker hva disse betyr, har jeg laget en kjapp ordliste:
- ? Konfettikanon / partyhatt (kjært barn har mange navn)
- Denne ligger på ditt profilbilde de første 7 dagene. Hensikten er å vise hvem som er «rookies» inne på appen slik at du blir ekstra godt tatt vare på i de ulike rommene. Etter 1 uke forsvinner den fra bildet ditt
- ✳️ Moderator
- Når du kommer inn i et rom, vil du se en eller flere av de på scenen ha dette symbolet ved navnet sitt. Disse kan slippe folk på scenen, fjerne folk fra scenen, kaste folk ut av rommet og avslutte rommet.
- ✋? «Raise your hand«
- Når du er inne i et rom, kan du rekke opp hånda for å si noe. Når du trykker på denne knappen, vil moderatoren få beskjed om at du ønsker deg opp på scenen.
- ✌? «Leave quietly»
- Dersom du ønsker å forlate et rom, klikker du på dette ikonet.
Ønsker du flere tips og råd om Clubhouse, eller ønsker å se på mulighetene for hvordan du aktivt kan bruke appen i din markedsføring?
Ta kontakt så hjelper vi deg i gang!
Du kan også lese mer om Clubhouse her